Election 2017

Noviums kårval 2017 logo/halarmärke

 

What election?

Read more about the election About Novium --> Election.

Election 2017 is here!

Novium arranges election 1.11.2017. 15 new members to council for year 2018 will be elected. All members at student union Novium can vote and candidate in the election. Electionday will be held 1.11.2017 and you can vote elecoch den elektroniska förhandsröstningen hålls 23-30.10.2017. Valföreningar och kandidater bör vara anmälda senast 11.10.2017.

If you have questions, you can go your neariest Novium office or email jonas.sandberg@novia.fi

Vote in election

To be able to vote you have to be member at Novium (you have paid your membershipfee for year 2017-2018 or autum 2017)!

Electionday is 1.11.2017 nad you can vote on all Novias campuses.

You can vote 11-13 and 14-15 at following places:

  • Vaasa Wolffskav√§gen 33 (lobby)
  • Vaasa Alere (torget)
  • Jakobstad (restaurant/lobby)
  • Turku Henriksgatan (lobby)
  • Turku maritime (studiesekretare Teresia Othmans office)
  • Raseborg (Atrium restaurant)

Take with you student card/id-card!

Candidatepresentations

Nr. Picture Valförening Name Presentation
           

2.

Maria‚Äč ‚ÄčTokou

Pami

Maria‚Äč ‚ÄčTokou

Jag heter Maria Tokou och är hemma från Terjärv men bor för tillfället i Vasa där jag studerar företagsekonomi för tredje året. Jag har ställt upp i kårvalet för att jag alltid tyckt om att vara engagerad i olika skolverksamheter och ha möjligheten att påverka. I år har jag suttit med i Noviums styrelse och vill nu gärna sitta med i fullmäktige. Frågor jag vill att kåren ska jobba för är bl.a hur man ska göra kåren mer attraktiv för att locka fler medlemmar.

           

3.

Ron‚Äč ‚ÄčLindqvist

Pami

Ron‚Äč ‚ÄčLindqvist

Ron Lindqvist 21 år gammal från Borgå

Studerar i Vasa El och Automation andra året

Jag tycker studerandekåren skall jobba för studerandenas trivsel och välmående och att alla ska ha rätt till lika studiemöjligheter.

           

4.

Martin‚Äč ‚Äč√Ėstman

Pami

Martin‚Äč ‚Äč√Ėstman

Jag heter Martin √Ėstman, √§r 23 √•r gammal och kommer fr√•n Korsholm. Jag studerar Byggnads- och Samh√§llsteknik p√• tredje √•ret vid Novia i Vasa. Jag √§r ut√•triktad, f√∂reningsaktiv och √§lskar studielivet. P√• fritiden √§r jag med mina v√§nner eller ute och r√∂r mig i skog och mark. Jag tycker √§ven om att fiska.

Om jag blir invald vill jag jobba för att alla som studerar på Novia ska få ut så mycket som möjligt av sin studietid.

           

5.

Emilia‚Äč ‚ÄčNiemi

Pami

‚ÄčEmilia‚Äč ‚ÄčNiemi

Emilia Niemi, bor i Smedsby, Korsholm. Studerar till hälsovårdare och har nu börjat mitt andra studieår på Novia i Vasa. Som fullmäktigeledamot skulle jag ta ansvar samt visa stort intresse för frågor och beslut gällande studerande.

Jag vill att studerandekåren skall arbeta för studerandes rättigheter även arbeta för att stärka gemenskapen och trivsamheten bland alla studerande.

           

6.

Ronny‚Äč ‚ÄčEnstr√∂m

Pami

Ronny‚Äč ‚ÄčEnstr√∂m

Halloj namnet √§r d√• Ronny Enstr√∂m, 22 √•r gammal fr√•n √Öland. Jag studerar fj√§rde √•ret p√• elkraft i Vasa. √Ąr √§ven aktiv i Studentf√∂reningen Filicia.

Nå vad vill jag göra? Jag är mån om att vi fortsättningsvis skall ha en matsal nära oss. Sedan säger jag väl som många andra: att se till så att regeringens inbesparingar inte slår oss så hårt som det annars skulle göra.

           

7.

‚ÄčIda‚Äč ‚Äč√Ėstman

Pami

‚ÄčIda‚Äč ‚Äč√Ėstman

Hejsan! Ida √Ėstman heter jag. Jag √§r 22 √•r och hemma fr√•n Maxmo sk√§rg√•rd. Jag studerar tredje √•ret p√• El- och automationsteknik med Energy technology som inriktning. P√• fritiden gillar jag att umg√•s med v√§nner och laga god mat, jag ser ocks√• till att paja katter s√• ofta jag kan. Jag vill arbeta f√∂r att uppr√§tth√•lla en h√∂g utbildningsstandard p√• v√•r yrkesh√∂gskola. Jag skulle ocks√• g√§rna se √∂kat samarbete mellan skolan och arbetsplatserna, f√∂r st√∂rre chanser att s√• m√•nga som m√∂jligt hittar praktikplatser under utbildningen. Jag √§r l√§tt att samarbeta med och √§r en ansvarfull person som ser till att √•tagna uppgifter blir v√§l gjorda.

           

8.

Samuli‚Äč ‚ÄčSalminen

Pami

Samuli‚Äč ‚ÄčSalminen

Mitt namn är Samuli Salminen, och jag kommer från Vanda. Jag är en aktiv andraårs el- och automationsteknik studerande i Vasa. Jag vill vara med och påverka högskolepolitiken, se till att studerande i novia har en bra studiemiljö samt främja en sund högskola mot konkurenter och upprätthålla kontakter till yrkesvärlden.

           

9.

Linda‚Äč ‚ÄčJohans

LSK

Linda‚Äč ‚ÄčJohans

Hej hej mitt namn är Linda Johans och jag är 21 år och är från Åland, Lemland.

Jag studerar nu första året företagsekonomi i Åbo.

Jag skulle vilja jobba för är alla elevers välmående och att alla skall trivas i skolan och jag tycker också att alla ska ha rätt till lika studiemöjligheter.

           

10.

Oskar‚Äč ‚ÄčWall√©n

LSK

Oskar‚Äč ‚ÄčWall√©n

Oskar studerarar till sjukskötare på Novia i Vasa.

Jobbar för ett uppmärksamt Novia som värdesätter studerandes åsikter och tankar kring studiepolitiken.

Jag vill arbeta för bra gemenskap samt att få studerandes röster hörda i skolorna och i samhället, att studerandes studiemotivation skall förbättras med hjälp av att påverka saker som känns omöjliga till möjliga.

           

11.

Matilda‚Äč ‚ÄčHassel

LSK

Matilda‚Äč ‚ÄčHassel

Matilda Hassel, hemma från Karleby men är sedan 5år tillbaka bosatt i Vasa. Studerar företagsekonomi på Novia Wolffskavägen i Vasa. 

Jag kommer främst satsa på att ha en jämlik skola för alla, alla skall ha rätt att få ta del av den utbildning de är intresserade av. Alla utbildningar skall även hållas jämlika sinsemellan för att skapa jämn grund. Alla skall även ha möjlighet att studera på det språk man själv väljer.

Jag kommer även jobba för att skolan skall bli en säker och trivsam plats. 

Jag tror att jag är en bra kandidat eftersom jag lyssnar på studeranden runt mig och även gärna hör andras åsikter om saker. Jag är också målmedveten och jobbar gärna för det jag tycker att är rätt!

           

12.

Heidi‚Äč ‚ÄčGr√∂nqvist

LSK

Heidi‚Äč ‚ÄčGr√∂nqvist

Jag heter Heidi Grönqvist, kommer ursprungligen från Ekenäs, men är bosatt i Åbo och studerar första året till sjukskötare på Yrkeshögskolan Novia i Åbo.

Jag är ett bra val för att jag är överlag glad och positiv människa, som kommer överens med alla. Det som jag strävar till är att vara så aktiv som möjligt i olika organisationer och att via mig får också tysta och blyga, även nedtryckta studeranden sin röst hörd. Mitt sätt att fungera är att vara effektiv och jag är intresserad av att hjälpa studeranden och utveckla studielivet på så gott sätt som möjligt.

Jämlikhet är alltid en bra sak att ta upp i olika sammanhang, att alla blir behandlade på samma sätt oberoende ålder, kön, sexuell läggning, religion etc. Själv har jag noll tolerans för trakasseri och mobbning, som tyvärr sker i dagen läge väldigt mycket mellan studeranden och även läraren.

           

13.

Sandra‚Äč ‚ÄčM√§ki-Rautila

LSK

Sandra‚Äč ‚ÄčM√§ki-Rautila

Hej, jag heter Sandra Mäki-Rautila och jag kommer från kronoby. Nu  studerar jag på tradenom utbildningen i Åbo.

Jag vill jobba för en jämlik skola där alla röster ska få höras.

           

14.

Mathias‚Äč ‚ÄčWest

LSK

Mathias‚Äč ‚ÄčWest

Mathias West, Vasa, företagsekonomi Vasa.

På Novia och i Novium skall vi sträva efter en förstklassig undervisning som skall vara konkurrenskraftig såväl nationellt som internationellt. Det får vi genom att hålla öppen kommunikation mellan studerandekåren och skolans ledning, Det vill jag jobba med att förbättra.

           

15.

Mikaela‚Äč ‚ÄčJakovlew

LSK

Mikaela‚Äč ‚ÄčJakovlew

Jag är Mikaela Jakovlew och studerar till Tradenom i Åbo. Jag är ursprungligen från Helsingfors. Jag vill att alla ska ha en trevlig miljö att studera i. Det är viktigt att studielivet fungerar på ett bra sätt för alla studeranden. Jag tycker att Kåren ska jobba för att alla studeranden ska trivas i sin skola och omgivning både fysiskt och psykiskt.

           

16.

Victoria‚Äč ‚ÄčLinder

LSK

Victoria‚Äč ‚ÄčLinder

Hej,

mitt namn är Victoria Linder och jag är en 22-årig tjej från Sundom. Jag studerar Maskin- och

Produktionsteknik tredje året vid Yrkeshögskolan Novia i Vasa.

Jag är en ärlig och rakryggad person som vågar ifrågasätta normer, och är därav en ypperlig kandidat

att föra studerandes talan. Jag tror på gemenskap och en framtid som gynnar oss alla.

Med vänliga hälsningar,

Victoria Linder

************************************

Hello,

My name is Victoria Linder and I’m a 22 year old girl from Sundom. I’m a soon to be engineer,

studying Mechanical and Productional engineering at Novia UAS in Vaasa.

I’m a honest and straight forward person whom dares to question norms, which makes me a perfect

candidate to speak for students. I believe in the community and a future that favours us all.

Best regards,

Victoria Linder

           

17.

Terese‚Äč ‚ÄčWesterlund

Ektunnan

Terese‚Äč ‚ÄčWesterlund

Tjena! Mitt namn är Terese Westerlund och jag är nyss 22 år fyllda, jag studerar till Agrolog vid Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs. Jag har vuxit upp i Karis, som också är en del av Raseborg där jag dessutom tog studenten år 2014.

I år är det andra året på raken som jag ställer upp i Noviums kårval. Varför? Jo, för att det känns bra att kunna påverka val som görs i studerandekåren tillsammans med kandidater från andra studieorter. Plus att det var roligt att sitta i fullmäktige under förra läsåret.

Jag vill att studerandekåren skall jobba för ett mångsidigt utbud av aktiviteter för studeranden på studieorterna och för en trivsam studiemiljö. Jag är ett alternativ för just DIG eftersom jag är metodisk, ansvarsfull och driven. Finns det någonting som behöver och måste göras, så får jag det gjort!

           

18.

Amelie‚Äč ‚ÄčGustafsson

Ektunnan

Amelie‚Äč ‚ÄčGustafsson

Hej, jag är Amelie Gustafsson aka. Mimmi. Jag studerar till byggmästare andra året i Novia Ekenäs. På min fritid så håller jag på med jakt och så har jag en tvåårig labrador som tar ganska mycket tid av mina dagar.

Jag är en glad, social person som vill att andra skall må bra och få vara med.

Att bli utestängd eller mobbad är inget jag är för och därför vill jag att min röst skall höras.

           

19.

Annette‚Äč ‚ÄčLindgren

Ektunnan

Annette‚Äč ‚ÄčLindgren

Hej! 
Mitt namn är Annette Lindgren och jag studerar Informationsbehandling tredje året i Ekenäs. Om jag skulle beskriva mig själv som person skulle jag säga att jag är en social , glad och kreativ person. 
Jag sitter som bäst i Noviums styrelse som PR-ansvarig för mandatperiorden 2016-2017.  Jag vill ställa upp i kårvalet för att arbeta för vår skolas trivsel, samarbete bland campusar samt att få allas röst hörd. 
Studerande kåren Novium är från förut bekant för mig och jag vet vad kåren står och arbetar för. Jag sitter även i EKA rf:s styrelse och arbetar för att göra Ekenäs en trivsam studieort. Föreningsarbete och kårarbete är bekant från förut och därför tycker jag att jag skulle vara en bra val kandidat för fullmäktige.

           

20.

Olav‚Äč ‚ÄčNylund

Ektunnan

‚ÄčOlav‚Äč ‚ÄčNylund

Mitt namn √§r Olav Nylund och √§r 22 √•r gammal. Jag studerar till agrolog tredje √•ret vid Campus Raseborg. Jag √§r hemma fr√•n Nykarleby i √Ėsterbotten och har hittat till Eken√§s f√∂r att agrologutbildningen var ett naturligt val f√∂r mig. Varf√∂r jag s√§ger "naturligt val" √§r f√∂r att jag har studerat vid lantbruksskola f√∂re och √§r uppvuxen p√• en g√•rd.

De viktigaste frågorna för mig är trivseln i skolan, det är viktigt att alla studeranden i Novia kan känna sig trygga och att man kan prata med både medstuderanden och personal. Alla mår helt klart bättre om man känner att man "vill" komma till skolan på morgonen istället för att man "måste". Skoltrivsel hänger ihop med utbudet av fritidsaktiviteter, om studeranden umgås på fritiden så samarbetar man också bättre i skolan. Jag är ett bra val för att jag tycker om att umgås med andra människor och arbeta i grupp. Jag är också en glad person som är positivt inställd till nya saker. Jag har varit med i fullmäktige i fjol och har färska kunskaper om hur det mesta fungerar i kåren.

           

21.

Ella‚Äč ‚ÄčNordstr√∂m

Ektunnan

Ella‚Äč ‚ÄčNordstr√∂m

Mitt namn är Ella och jag kommer från Degerby, Ingå. Jag är andra årets agrologstuderande i Ekenäs.

Till mina intressen hör musik, husdjur, familj, vänner med mera.

Jag skulle vilja att alla studeranden känner att de får uttrycka sig fritt oberoende va de har för hobbyn, livsstil, varifrån de kommer eller vad de studerar. Jag skulle vilja jobba för bra samarbete mellan Novias skolor och utbildningar, samt andra skolor, för att skapa mera möjligheter för studerandena.

           

22.

Charlotte‚Äč ‚ÄčSir√©n

Ektunnan

Charlotte‚Äč ‚ÄčSir√©n

Hej! Mitt namn är Charlotte och jag kommer från Pargas.

Just nu studerar jag andra året till agrolog i Ekenäs. Till mina intressen hör matlagning, musik, att vara med djur och en hel del annat!

Jag vill att skolan skall vara en fördomsfri studiemiljö där alla kan känna att dom kan vara sig själva oberoende bakgrund, sexuell läggning, intressen eller livsstil.

Jag vill att alla skall få möjligheten att trivas i skolan.

           

Forms for Election 2017:

Kungörelse 2017 (only in swedish)

English